Reneszánsz-étel
2005.12.12. 19:16
A reneszánsz, az emberhez való visszafordulás, a táplálkozási szokásokat is megváltoztatta. A gasztronómia újjászületését először Itáliában figyelhetjük meg. A merev középkori etikettet a szabadabb, választékosabb asztalkultúra váltotta fel. Ebben az időben, a nagy földrajzi felfedezések nyomán megjelenő új élelmiszerek és fűszerek jelentős hatással vannak az európai konyhára.
A reneszánsz korban igen közkedvelt a nádcukorral kevert édesség,de igen nagy mennyiségben fogyasztottak zöldségeket és különféle salátákat is. Az ételek ízesítésére sót, mézet, ecetet használtak. A királyi és főúri asztalokra kerülő ételek sora bőséges és választékos volt. Sokféle halat szolgáltak fel, de kedvelt csemege a hízott pávahús is. A levesek és mártások sűrítésére kenyérbelet használtak, a rántást még ekkor nem ismerték.
A húsok sütésénél már alkalmazták a nyárson és roston sütést. A pároláshoz, főzéshez bográcsot, üstöket és lábasfazekat használtak. A felsorolt elkészítési módokból kiderül, hogy a magyar szakácsok eltértek az ekkor nyugaton megszokott és alkalmazott főzési módoktól. Még olajjal, vajjal főztek, alig található utalás a ma uralkodó sertészsír használatára.
|