Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
CSOKICSOKICSOKICSOKICSOKICSOKI |
Sára |
2005.09.09. 16:27 |
A csokievés egyik legkellemesebb következménye az a jó érzés, amely a csokoládé nyomán a testünkben keletkezik.
A csokoládé több száz kémiai vegyületet tartalmaz, és a „csokoládétudósok” megpróbálták elkülöníteni ezen belül azokat a vegyületeket vagy vegyület-csoportokat, amelyek a csokoládé-fogyasztás kellemes hatásait magyarázzák.
A kutatók szerint azonban a csokoládénak pusztán az illata is pozitív gondolatokat ébreszt az emberben, fogyasztása pedig fokozza az úgynevezett ,boldogsághormon' kiválasztását, vagyis az ember jobb kedvre derül tőle. Sokszor hallhattuk már, hogy a csokoládé fogyasztása után fellépő kellemes örömérzetet, az agyban megnövekedett endorfin és szerotonin szinteknek köszönhetjük, melyeknek közérzet javító hatásuk van.
Az agyban - érzelmi felindulás hatására - fenil-etil-amin is termelődik, amely szintén bódulatot idézhet elő. A csokiban található, serkentő hatású teobromin és kevés koffein az éberséget növeli.
De a csokoládé jó a stresszes helyzetekben is, vizsgaidőszakban, amikor csodás hatással van a memóriánkra, vagy akkor is ha szomorkodunk. Jó tudni, hogy a csokoládé magas zsírtartalma miatt bizony a legszebb fogyasztó edzésprogram is dugába dőlhet. Edzés után és este semmiképp ne fogyasszunk csokit, a legjobb, ha maximálisan heti kétszer, a kora délutáni órákban, kicsi mennyiségben.
Még egy jó tanács: otthon ne tárolj csokoládét, mert az arra ösztökélhet a nap üres óráiban, hogy egy kicsit felvidítsd magad néhány barna kockával. |
Íme,a hatása... |
Sára |
2005.09.09. 16:19 |
A csokoládé 33,8 oC-on, kevéssel a testhõmérséklet alatt olvad meg a szájban; enyhén hûsít. Fõ hatóanyaga a teobromin (100 g csokoládé 100 mg-ot tartalmaz).
A teobromin és az anandamid:
Egy kaliforniai kutatócsoport nemrégiben megállapította, hogy a csokoládé egy anandamid nevû lipidet is tartalmaz, és ez a lipid ugyanazokra az agyi receptorokra hathat, mint a marihuána. |
Következő 10 cikk | Előző 10 cikk |
|